Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

H IΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΝΤΩΝ



Μα πώς ξεκίνησαν τα κάλαντα; Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς ξεκίνησε αυτό το έθιμο. Έψαξα και έλυσα τις απορίες μου και τώρα θα λύσω και τις δικές σας!
   

Τα κάλαντα που προήλθαν από τις Βυζαντινές Καλένδες, ανάγονται κατά τύπο και όχι βεβαίως κατά περιεχόμενο, από το γνωστό έθιμο των αρχαίων ελλήνων της Ερεστώνης.



Η  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Πατέρες της Εκκλησίας κατά τους Βυζαντινούς χρόνους απαγόρευαν ή ανέτρεπαν αυτό το έθιμο ως καταγόμενο από τις εορτές των ρωμαϊκών Καλενδών που είχε καταδικάσει η ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδος το 680 μ.Χ.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Τα κάλαντα ψέλνονται κυρίως από παιδιά ορισμένης ηλικίας 14-15 ετών( την σημερινή εποχή βλέπουμε παιδιά κάθε ηλικίας να τραγουδάνε τα κάλαντα). Τα παιδιά χρησιμοποιούν ως μουσικό όργανο για να συνοδεύουν τα κάλαντα ένα μεταλλικό τριγωνάκι το οποίο το χτυπάνε με ένα επίσης μεταλλικό σιδεράκι. Τα παιδιά λένε τα κάλαντα στις παραμονές Χριστουγέννων (24/12) νωρίς το πρωί καθώς και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Κυρίως σκοπός των τραγουδιών είναι η αναγγελία του χαρμόσυνου γεγονότος και οι  αποδιδόμενες ευχές τα ΄Χρόνια Πολλά', ενώ ακολουθούν τα κεράσματα και οι προσφορές από πλευράς των οικοδεσποτών είτε σε χρήματα (σήμερα) είτε σε προϊόντα (παλιά).
      ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΡΑ



Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ο Αϊ Βασίλης



Ο Αϊ Βασίλης είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα των  Χριστουγέννων.


Τον   ξέρουμε σαν τον γεράκο με τη γενειάδα και τα κόκκινα ρούχα που φέρνει δώρα στα παιδιά και στους μεγάλους που ήταν καλοί όλο το χρόνο!

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ  ΜΟΡΦΗΣ

Η σημερινή μορφή του Αϊ Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas»(Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) που δημοσιεύτηκε το 1823. Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Harper’s Weekly το 1863. Συμμετοχή στην δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο The Life and Adventures of Santa Claus του 1902. Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έηλ. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Η διαφήμιση δε αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο. Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν δική της εφεύρεση. 


ΙΣΤΟΡΙΑ

Την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. πεθαίνει στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, σε ηλικία μόλις 49 χρόνων, ο  Μέγας Βασίλειος. Οι σύγχρονοί του, ενώ ζούσε ακόμη, τον ονόμασαν «Μέγα», τόσο για την πίστη, τη σοφία και τη σωφροσύνη του, όσο και για τη φιλανθρωπία και τη γενναιοδωρία του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Μητροπολίτης Καισάρειας, εκτός από τη δριμεία μάχη του εναντίον του αρειανισμού με λόγους και συγγράμματα, μερίμνησε να χτιστούν παντού νοσοκομεία, φτωχοκομεία, ορφανοτροφεία και γηροκομεία και φρόντιζε πάντα όσους είχαν την ανάγκη του. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια, μα πέθανε πάμφτωχος, έχοντας σπαταλήσει όλη την περιουσία του για τη φροντίδα του ποιμνίου του. Η εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Μέγα και καθιέρωσε τη γιορτή του την ημέρα του θανάτου του, την 1η Ιανουαρίου και μαζί τη δημιουργία του θρύλου του Αϊ Βασίλη των Ελλήνων.  
                                                                                              ΕΙΡΗΝΗ   ΚΑΤΣΙΝΟΥΛΑ

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ!!!



Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω έχει σχέση με τα Χριστούγεννα.

…….Παραμονή Χριστουγέννων σηκώθηκα νωρίς το πρωί για να φάω το πρωινό μου και είδα κάτω απ΄το χριστουγεννιάτικο δέντρο ένα δώρο. Ήταν τυλιγμένο με ένα χαρτί περιτυλίγματος με ταράνδους πάνω . Χωρίς σκέψη το άνοιξα και διέκρινα ένα βιβλίο με το όνομα……………………

         ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ !!

Πιστεύω ότι την έχετε διαβάσει γιατί είναι πολύ γνωστή. Ο καταπληκτικός συγγραφέας της είναι ο Κάρολος Ντίκενς και την επίσης όμορφη και πολύ αληθινή εικονογράφηση ο Π.Τζ. Λιντς. Την μετάφραση την ανέλαβε η  Μαρία Αγγελίδου.



           ΥΠΟΘΕΣΗ……..

Παλιά ήταν δύο φίλοι ο Σκρουτζ και ο Μάρλει. Και οι δύο ήταν τσιγκούνηδες και μίζεροι. Ο Μάρλει πέθανε και ο Σκρούτζ απομονώθηκε. Μια νύχτα λοιπόν των Χριστουγέννων τον επισκέφτηκε το φάντασμα του Μάρλει και του είπε ότι θα τον  επισκεφτούν τρία πνεύματα που θα τον κάνουν να αλλάξει συμπεριφορά και να μην περάσει όλη τα ζωή του μέσα στη μιζέρια όπως έκανε αυτός. Το πρώτο πνεύμα θα του δείξει το παρελθόν του, το δεύτερο θα του δείξει το παρόν και το τελευταίο θα του δείξει το μέλλον του αν δεν αλλάξει συμπεριφορά. Άραγε θα μείνει με τη μιζέρια και με την τσιγκουνιά για όλη του ζωή ή θα αλλάξει;

                ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

Αυτό το βιβλίο μου  άρεσε πάρα πολύ. Η υπόθεση

ήταν φανταστική και σας προτείνω να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Θα σας ταξιδέψει στο κόσμο του Σκρουτζ!!!!

Καλή ανάγνωση!
                                                             Μαρία Μάρρα

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές της Ελλάδας. Κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα για τον εορτασμό της γέννησης του Χριστού. Γενικά  τα  έθιμα στις  εορτές των   Χριστουγέννων  προέρχονται από  ένα συνδυασμό  θρησκευτικών παραδόσεων που  εορτάζονται  κυρίως από  τους    χριστιανούς  της  Ευρώπης και  της  Αμερικής  αλλά  και  από  άλλους  λαούς  μη  χριστιανικούς.
 

 
Ένα από τα παραδοσιακά έθιμα είναι τα κάλαντα. Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά βγαίνουν και πηγαίνουν σε κάθε πόρτα , κρατώντας το τρίγωνο ή άλλα μουσικά όργανα και τραγουδούν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα ενώ οι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους δίνουν χρήματα ή γλυκά.

 

Στην Ελλάδα επίσης συνηθίζεται ένα ευρωπαϊκό έθιμο που είναι το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου ενώ καθαρά ελληνικό έθιμο είναι το στόλισμα  του καραβιού κυρίως στις νησιωτικές περιοχές. 


Στη Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός.

 


Στη Μακεδονία, ο νοικοκύρης του σπιτιού διαλέγει από το χωράφι του το πιο γερό κλαδί ελιάς  ή πεύκου και το τοποθετεί στο τζάκι του σπιτιού. Το ξύλο αυτό που ονομάζεται και «Χριστόξυλο» καίγεται για όλο το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων.
 

Στη Θεσσαλία, το σημαντικότερο χριστουγεννιάτικο έθιμο που έχουν είναι το σφάξιμο του γουρουνιού, όπου το ακολουθεί μεγάλο γλέντι. 

Την περίοδο των Χριστουγέννων προετοιμάζονται ιδιαίτερα φαγητά και γλυκά, όπως η γαλοπούλα, το χοιρινό, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες που συμπληρώνουν το πατροπαράδοτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.


Στην Πελοπόννησο, διατηρείται το έθιμο του Χριστόψωμου, όπου κάθε Χριστούγεννα οι νοικοκυρές φτιάχνουν ένα ψωμί που είναι σταυρωτά κεντημένο και την ημέρα των Χριστουγέννων το κυλούν πάνω στο τραπέζι. Αν πέσει από την ανάποδη μεριά του, η χρονιά θα πάει άσχημα ενώ αν πέσει από την καλή, θα πάει καλά και η χρονιά.

 


         Πηγή πληροφοριών: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

                                      ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΣΙΚΑ


  

Μπλε κάδοι- Τους χρησιμοποιούμε σωστά;

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ

ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
 
Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.





Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
Συσκευασίες τετραπάκ
Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.

CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.



ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

• Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.

• τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).

• τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).

• Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
• Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.


ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ

• Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.
• Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.
• Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
• Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.
• Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες - στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.
• Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.

• ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.


  
               Θυμάμαι να..
ΣΥΜΠΙΕΖΩ:
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.

ΠΛΕΝΩ:
Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.

ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:
Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.

ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:
Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.



Από το ΌΙΚΟ' της 'Καθημερινής'

                                                                          Ανδελίνα Λαμπροπούλου

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Απ’τα πελάγη της Ελλάδας
 το Αιγαίο ξεχωρίζει

Σαν σαλπάρει το καράβι
 τα κύματά  του σκίζει.


Στην Ελλάδα σαν βρεθείς
θα θαμπωθείς από τον ήλιο
 Τις θάλασσες της πλατιές
 τις κυβερνά ο Ποσειδώνας
και διατάζει τα νερά
με τις γοργόνες συντροφιά..                                 ΜΑΡΙΑ    ΜΑΡΡΑ

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Μια ιστορία για τη μόδα μέσα στο χρόνο από την Βάνα Μάκρα


Το ταξίδι της μόδας ξεκινάει εκατομμύρια χρόνια πριν και συγκεκριμένα από την προϊστορική περίοδο .Τα πρώτα ρούχα ήταν από δέρματα και γούνες ζώων.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Η ενδυμασία αυτή αποσκοπούσε κυρίως στην προστασία των ανθρώπων των σπηλαίων από τα στοιχεία της φύσης, υπήρχαν και διάφορα οστέινα περιδέραια που  χρησιμοποιούνταν από αρχηγούς και ιερείς της κάθε φυλής. Με τα χρόνια ο άνθρωπος  εξελίχθηκε και  έφτιαχνε πλέον πιο κατεργασμένα δέρματα καθώς ζούσε και σε οργανωμένες κοινωνίες. Με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν οι κλιματολογικές συνθήκες και ο άνθρωπος εξελίχθηκε και προόδευσε σε όλους τους τομείς.


Στην αρχαιότητα οι γυναίκες άρχισαν να αποτελούν σημαντικό ρόλο μέσα στις οργανωμένες κοινωνίες και  να έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τη ζωή. Άρχισαν να  δημιουργούν αρώματα από τα λουλούδια νά βάφονται και να φτιάχνουν περίτεχνα χτενίσματα. Άρχισαν να υφαίνουν αραχνοΰφαντα φορέματα με χρυσές ρίγες. Χρησιμοποιούν άπειρου κάλλους κοσμήματα χρυσά και πέπλα. Η ένδυση αποτελούσε πολυτέλεια και η ποιότητα των υλικών ξεχώριζε τους αριστοκράτες και τους αστούς.

Η εμφάνιση του χριστιανισμού ισορρόπησε τα ήθη, η μόδα περιορίστηκε σε απλούς χιτώνες και λιτά κοσμήματα. Βεβαίως οι πλούσιοι διατήρησαν τα χρυσοστόλιστα ενδύματα. Στην εποχή του Βυζαντίου κυριαρχούσε η μόδα που ήθελε τα ρούχα μακριά για να διώχνουν τους πειρασμούς... Εδώ εμφανίζεται σιγά σιγά το καπέλο ως αξεσουάρ της ένδυσης των γυναικών.

Στον μεσαίωνα επικράτησαν τα μακριά φορέματα  τα πέπλα αλλά και τα πολλά  κοσμήματα .
 

Στην αναγέννηση τα ρούχα επηρεαστήκαν από την ιταλική μόδα .Ογκώδη φορέματα με κρινολίνα και κορσέδες πολύχρωμα υφάσματα στολισμένα με κοσμήματα φτερά και γούνες 

Στην σύγχρονη εποχή  η μόδα πήρε νέα αλματώδη ώθηση.

Στον 19ο αιώνα τα ρούχα γίνονται εξαιρετικά κομψά και εμφανίζεται το κοστούμι «ταγιέρ» (ζακέτα μπλούζα φούστα).

Στον 20ο αιώνα οι γυναίκες κερδίζουν την ανεξαρτησία τους. Κάνουν την εμφάνιση τους οι μάξι τουαλέτες με έξω την πλάτη και αποκαλυπτικά ντεκολτέ και τα υφάσματα είναι αέρινα και διάφανα Τα καθημερινά φορέματα φτάνουν μέχρι το γόνατο   και καταργείται ο κορσές .Το στιλιστικό  «παρών» δίνουν τα παντελόνια και τα μαγιό.


Και κάπως έτσι  η μόδα φτάνει στις μέρες μας ...και η ιστορία της ακόμη συνεχίζεται….

   

Βιβλίο αγαπημένο μου


Το αγαπημένο μου βιβλίο δεν είναι ένα,  αλλά  μια σειρά βιβλίων με τίτλο «Η νεράιδα Ευτυχία- Επιθυμία» από τη συγγραφέα και ηθοποιό Έμα Τόμσον.
 
Πρόκειτα για μια ξεχωριστή νεράιδα .Ο κόσμος της είναι γεμάτος υπέροχα λαμπερά πράγματα και μοναδικές περιπέτειες.
Η Ευτυχία-Επιθυμία εχει πολλές φίλες παίζουν γελάνε ονειρεύονται και μοιράζονται τα μυστικά τους.
 Είναι μια καταπληκτική νεράιδα και μας υπόσχεται  ένα μαγικό ταξίδι  στον   νεραϊδόκοσμο της.                                  
            Βάνα  Μάκρα                                                                                                            

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών


Η ανακύκλωση είναι σημαντική για το περιβάλλον.
 Χωρίς ανακύκλωση η φύση θα καταστραφεί.
 
Τις ηλεκτρικές συσκευές δεν τις πετάμε σε κάδους απορριμμάτων.
 Τις μικρές συσκευές, όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κ.α.,  τις μεταφέρουμε σε ένα από τα επιλεγμένα σημεία των συμβεβλημένων δήμων (όπως σχολεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ κ.α.) ή σε ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και super market και τις πετάμε στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν εκεί.
Για τις μεγάλες συσκευές όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις, φωτιστικά σώματα κ.α., τηλεφωνώ στο δήμο της περιοχής μου και ζητώ να έρθουν να την πάρουν  ή ακόμα καλύτερα παραδίδω την παλιά μου συσκευή στο κατάστημα από το οποίο αγοράζω τη νέα. Το κατάστημα είναι υποχρεωμένο να την παραλάβει και να την στείλει για ανακύκλωση.



Κάνουμε ανακύκλωση για ένα καλύτερο περιβάλλον!
                                                                  Ελένη Μάτσικα